Словакия провежда в събота президентски избори. Според проучванията, на първи тур

...
Словакия провежда в събота президентски избори. Според проучванията, на първи тур
Коментари Харесай

Словакия избира президент

Словакия организира в събота президентски избори. Според изследванията, на първи тур няма да бъде определен държавен глава. 

Около 4,3 милиона са гласоподавателите. 10 са претендентите за президент, номинирани от политически сили, вариращи от дясната до лявата част на политическия набор.

Президентът Зузана Чапутова, 50 година, не се кандидатира за втори мандат.

Фаворит съгласно изследванията на публичното мнение е ръководителят на Националния съвет (парламента) и водач на партията Глас - Социална народна власт 48-годишният Петер Пелегрини.

В Словакия изборните секции ще бъдат отворени в 07:00 часа. Гласуването завършва в 22:00 часа. След това гласовете ще се броят няколко часа. Резултатите ще станат известни в неделя сутринта.

Подкрепата за Пелегрини, който е най-популярният политик измежду съгражданите си, пораства стабилно преди изборите. Междувременно социолозите предвиждат, че той едва ли ще успее да завоюва повече от 50% от гласовете на гласувалите в събота словаци, което би му разрешило да стане президент с резултата, очакван от конституцията.

Експерти споделят, че ще е нужен втори тур на изборите, плануван за 6 април.

Според тях противник на главния кандидат за победа ще бъде някогашният началник на словашкото външно министерство Иван Корчок, който разчита на поддръжката на опозиционните демократични партии в страната.

Последните социологически изследвания демонстрират, че Пелегрини ще завоюва втория тур. Очаква се той да събере към 55% от гласовете, а Корчок - към 45 %.

Припомняме, че по-рано тази седмица Европейската комисия (ЕК) изрази съжаление за разпускането на специфичния държавен отдел за борба с корупцията на Словакия. Тя предизвести, че блокът " няма да се поколебае " да предприеме дейности, с цел да отбрани финансовите си ползи.

Закриването на въпросната работа е част от по-широка смяна на Наказателния кодекс, за която премиерът Роберт Фицо настоя макар публичните митинги и предизвестията на Европейски Съюз.

Критиците му се тревожат, че той поврежда демокрацията в някогашната комунистическа страна с към 5,5 милиона души население.

Фицо пое управлението в края на октомври предходната година. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР